Sociale Veiligheid
Samen met Scouting Nederland werken we actief aan de bescherming van onze leden op lokaal. Bewustwording en preventie zijn belangrijke onderdelen die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.
Sociale veiligheid binnen Scouting betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet.
Binnen de Lisser Kaninefaten hebben we hier een aantal afspraken, maatregelen en procedures voor. Hieronder lichten we kort toe wat we hiervoor binnen de groep hebben ingericht.
Uiteraard is het groepsbestuur altijd beschikbaar voor vragen over dit belangrijke onderwerp.

Gedragscode
Iedereen binnen onze vereniging onderschrijft de Gedragscode van Scouting Nederland.
VOG
Iedere vrijwilliger – zowel degene die direct met jeugdleden contact hebben, maar ook degene die op een andere manier wat bijdragen – vragen we om een VOG in te leveren.
Hoewel we altijd op zoek zijn naar vrijwilligers, is het aanleveren van een VOG een harde eis. Zonder VOG kun je helaas geen vrijwilliger worden.
Omdat een VOG een momentopname is vragen we vrijwilligers iedere drie jaar om een nieuwe VOG aan te leveren.
Vertrouwenspersonen
Binnen de groep is de leiding het eerste aanspreekpunt voor een (jeugd)lid of ouder. Ook kan je terecht bij het verenigingsbestuur. Soms kan het zijn dat je een kwestie wilt bespreken met een meer onafhankelijk persoon binnen onze groep. In die gevallen hebben we twee vertrouwenspersonen. Een vertrouwenspersoon is iemand met wie je in vertrouwen kan praten en aan wie je vragen kan voorleggen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over iets wat jezelf is overkomen, je gezien/gehoord hebt of over iets waar je over twijfelt.